In het Roemeense dorpje Pietrarie dichtbij de stad Iaşi wonen Elles & Erica nu met een aantal ex-straatmeisjes. Het huis staat op een heuvel en biedt uitzicht over het prachtige Roemeense landschap. Alle meisjes zijn opgegroeid in een kindertehuis in de communistische tijd van dictator Ceauşescu, omdat de familie hen niet wilde. Op 18-jarige leeftijd was het de regel dat je het tehuis moest verlaten. Daarna zocht je het verder zelf maar uit, waardoor veel meisjes op straat belandden. Hier werden de eerste contacten gelegd. De zorgboerderij is een vervolg op het eerste project 1994 -1999.

De meisjes hebben een laag niveau en zijn emotioneel beschadigd door hun verleden. Door het inschakelen van professionele hulp (en het voorschrijven van de juiste medicijnen) en therapeutische activiteiten op de boerderij is het gedrag van hen stabieler geworden. Het gaat gelukkig veel beter dan in het begin maar bij veranderingen spelen de problemen weer een grote rol. De meisjes zijn nu jonge vrouwen.

Het was belangrijk dat ze een zinvolle dagbesteding hadden en daarom werd een stuk landbouwgrond bewerkt, en daarnaast werden er ook kleine dieren gekocht om te verzorgen. Leren zorgen voor jezelf, en daarna voor anderen, gaf het dagelijkse leven zin.

De activiteiten bestonden uit het werken op de boerderij (dierverzorging, groenten kweken, hout hakken, mest uitrijden) en daarnaast het huishoudelijke werk (schoonmaken, eten koken, persoonlijke hygiene). Een paar jaar lang werden er ook oesterzwammen gekweekt, een arbeidsintensief proces.

Een langzame maatschappelijke integratie ontstond door het helpen van buren bij agrarische werkzaamheden: mais oogsten, pruimen rapen, druiven plukken, onkruid wieden. Twee van de meiden volgden in een winter (2006-2007) wekelijks een cursus dierenverzorging. Hier leerden ze de geiten en schapen de nagels te knippen en schoon te houden. Zij zorgen nu voor de dieren en werken op het land.

Twee van de vier vrouwen werken op de kinderboerderij. Twee hebben zich zo ontwikkeld dat ze momenteel een baantje buitenshuis hebben, in een bloemenkas. Ook heeft een van hen binnen het tafeltje-dek-jeproject als keukenhulp gewerkt.

In de winter is het moeilijker om op de zorgboerderij een zinvolle dagbesteding te bieden. De dames zijn erg goed met naald en draad, er wordt heel wat geborduurd. Ook werd er met hout gewerkt, manden gevlochten, potten beschilderd, iconen geschilderd. Soms worden de werkstukken verkocht in Nederland.

Klik hier voor de fotopagina?????.