Hoe het begon

In 1994 vertrokken Elles van der Beek (Hattemerbroek) en Erica Hijkoop (Gouda) via de stichting Oost Europa Zending naar Roemenie. Elles & Erica hebben daar in de stad Iași hulp geboden aan straatmeisjes door ze een warme maaltijd te bezorgen en hun kleren te wassen.

Later hebben ze de keus gemaakt om een aantal van hen in huis te nemen. Hun ’thuis’ bestond toen uit een kleine flat midden in de stad. In de flat woonden zij tot 1999. Daarna verhuisde men naar een grotere woning in het dorp Pietrarie, even buiten de stad. Dit is de huidige zorgboerderij.

De ervaring leerde dat deze meisjes niet zonder meer konden integreren in de Roemeense maatschappij, het leven in de stad bood te weinig mogelijkheden tot arbeidstherapie.

De flat werd in 2001 aangepast voor een kinderopvangproject dat daar tot 2016 gefunctioneerd heeft.

Erica en Elles zijn vrijwilligers en dat betekent dat hun levensonderhoud en de projectondersteuning gedeeltelijk door sponsors bekostigd wordt. Zowel in Wezep als in Gouda zijn thuisfront-comités ontstaan.

In 2000 is door Erica en Elles de Roemeense stichting Izvor opgericht. Een stichting, die als rechtspersoon meer mogelijkheden biedt.

Pin It on Pinterest

Share This